THE IMPOSSIBLE JOURNEY

I 1955 reiste seks studenter fra London på en episk ekspedisjon inn i det ukjente i to Land Rovere. Destinasjonen var Singapore og belønningen var en plass i historiebøkene. Et av teammedlemmene, Tim Slessor, deler sin historie om hvordan reisen ble til.

Det ville bli en av de lengste reisene på land noensinne: halvveis rundt jorden - fra den engelske kanal til Singapore.

Som studenter hadde vi ingen penger, ingen biler, ingenting.

Som så mye annet i Cambridge på 1950-tallet oppsto ideen over kveldskaffen. Jeg hadde gått til Adrian Cowells rom for å finne en nattlue og der lå han og drømte høyt. Hvordan kan vi få til en ekspedisjon til Singapore? Galskap? Kanskje. Men hvorfor ikke? Ingen andre hadde tross alt gjort dette tidligere. Vi kunne bli de første.

Vi kikket på et atlas. Og laget en rute. Vi bare gjettet på kjørelengden. Og vi snakket til langt på natt.

Slik startet mer eller mindre ideen om ekspedisjonen.

Det ble umiddelbart opprettet et team. Førstemann ombord var kameramann Antony Barrington Brown (også kjent som BB). Nestemann ut var Henry Nott, sekretær hos University Motor Club. Deretter var det Pat Murphy, navigatør og visumforhandlende diplomat.

Så fikk vi ideen om å rekruttere noen fra Oxford: vi mente at hvis vi noen gang skulle få tak i disse to bilene skulle den ene være lyseblå og den andre mørkeblå. Den påfølgende mediainteressen ville mangedoble våre sjanser til å bli sponset.


En gruppe ble sendt til The Other Place. Gruppen returnerte med Nigel Newberry som ble vår kvartermester og hjelpemekaniker. Adrian, som tross alt hadde startet det hele, var allerede vår «alt-mulig-sjef» - kasserer, regnskapsfører og sekretær. Han sendte først et brev og besøkte deretter Birmingham for å overtale Rover Company at vi kunne klare å gjennomføre en reise som, i følge enkelte, var umulig.

Men som Adrian sa: hvis vi mot alle odds skulle klare å gjennomføre den første «reisen på landejorden til Singapore» ville Rover få masse publisitet. Noen dager senere skrev Rover at de forsto logikken i forslaget fra Adrian. Feiringer – And Then Some!


BC Norway AS - Oksenøyveien 10 - 1366 Lysaker